Of je nu net begint als uitvaartbegeleider of je bestaande kennis wil bijspijkeren, in Nederland kun je als (toekomstig) uitvaartbegeleider inmiddels op heel wat plekken terecht. Geen idee welke je moet kiezen? We zetten een paar opties voor je op een rij.
Opleidingen tot uitvaartbegeleider
Docendo
Als je op zoek bent naar een opleider met een frisse uitstraling en een breed aanbod, dan zit je goed bij Docendo. Het studieaanbod is breed: je vindt hier opleidingen over o.a. uitvaartzorg, postmortale zorg, rituelen begeleiden, spreken en assisteren op uitvaarten, maar ook trainingen op maat.
Opleiding Uitvaartzorg (16 dagen in ca. 8 maanden): 4495,-
Meander
Een bekende opleider in uitvaartland. Je vindt hier een volledige beroepsopleiding tot uitvaartbegeleider. Bij Meander draait het niet alleen om het kennen en toepassen van lesstof, maar ook om je eigen levenservaring en hoe je die in je werk kunt gebruiken.
Prijs beroepsopleiding Uitvaartbegeleider (10 maanden): op aanvraag
Vonera
Deze opleider heeft trainingen voor starters, maar ook enkele mogelijkheden voor uitvaartbegeleiders die zich willen specialiseren. Je kunt er bijvoorbeeld ook terecht voor een studie over overledenenverzorging. Vergeleken met andere opleiders heeft Vonera een traditionelere uitstraling dan de rest.
Prijs opleiding Uitvaartbegeleider (6 maanden): 3295,-
Après la Vie Academie
Wil je het vak van uitvaartbegeleider zo modern mogelijk invullen? Kijk dan eens naar de opleiding Uitvaartbegeleider bij Après la Vie Academie. De opleider werkt met een groot aantal vakdocenten die je lesgeven over uitvaartbegeleiding, maar ook over marketing, zelfzorg, communicatie en meer.
Prijs opleiding Uitvaartbegeleider (16 dagen in een jaar): 4350,-
Gaandeweg
Bij Gaandeweg ligt de nadruk op de keuzevrijheid van nabestaanden. Weg met betutteling en het overnemen en invullen van uitvaarten in plaats van mensen zelf laten kiezen, is het devies. De opleiding is duidelijk en to-the-point en daardoor wat korter.
Prijs opleiding Uitvaartbegeleider (10 lesdagen): 3295,-
Online studies tot uitvaartbegeleider
Ook online kun je je laten opleiden tot uitvaartbegeleider of -verzorger. Zo kun je bijvoorbeeld bij LOI, Laudius of NHA terecht. Bij deze studies moet je wel grotendeels op eigen houtje werken en is er niet echt een groepsproces. Let ook goed op de inhoud van het lespakket.
Welke studie moet je kiezen?
De keuze voor een opleiding tot uitvaartbegeleider is natuurlijk heel persoonlijk. Natuurlijk kijk je naar de inhoud van het lespakket. Als je als zelfstandig ondernemer wil beginnen, heb je misschien ook kennis nodig over boekhouden of marketing. Uitstraling kan ook een afweging zijn.
Daarnaast krijg je niet bij elke studie hetzelfde soort certificaat of diploma. Al deze punten bepalen uiteraard ook de prijs.
Een andere manier waarop sommige uitvaartbegeleiders aan hun kennis komen, is door eerst te starten als uitvaartassistent(e) en later de overstap te maken naar begeleider.
Uitvaartbegeleider worden: hoe doe/deed jij het?
Wat voor opleiding heeft jouw voorkeur? Laat het hieronder weten, ook als er volgens jou nog een opleider mist in dit rijtje!
Een kleine aanvulling om misverstanden te voorkomen: de tarieven en omschrijvingen uit dit overzicht dateren uit mei 2024. We hebben ons best gedaan alles goed te beschrijven, maar Uitvaartleven geeft uiteraard geen garanties op inhoud, prijzen e.d. van de omschreven studies.