Uitvaartrituelen: zo nemen ze afscheid in andere landen

Vakantietijd is hét moment om stil te staan bij bijzondere uitvaartrituelen. Want hoe we in Nederland afscheid nemen, is lang niet overal de standaard.

Uitvaartrituelen van over de wereld

Uitvaartrituelen in Japan: drie dagen feest

Op het Obon Festival tussen 13 en 16 augustus komen families en nabestaanden bijelkaar om geesten te verwelkomen. Ook is het een moment om overleden voorouders te gedenken. Dit feest is in Japan, naast de jaarwisseling, de belangrijkste dag van het jaar.

Uitvaartrituelen in Tibet: voer voor de vogels

In dit land kiezen ze soms voor de Sky Burial. Het lichaam van de overledene wordt dan neergelegd voor de vogels en blootgesteld aan de elementen van de natuur. Dit uitvaartritueel symboliseert de cyclus van leven en dood.

Uitvaartrituelen in Indonesië (Sulawesi): overledenen thuis houden

In Toraja, op het eiland Sulawesi, worden overledenen jarenlang thuis bewaard en verzorgd. Pas daarna worden ze tijdens een groot ceremonieel feest begraven. 

Uitvaartrituelen in Ghana: bijzondere doodskisten

Prachtige kleurrijke doodskisten in de vorm van objecten die belangrijk waren voor de overledene. Denk bijvoorbeeld aan een auto, een voetbal of dieren. Dat is wat ze in Ghana mooi vinden.

Uitvaartrituelen in Mexico: Día de los Muertos

Het Mexicaanse Día de los Muertos (Dag van de Doden) is een feestdag waarop graven versierd wroden en overleden voorouders geëerd worden. Deelnemers aan het feest schminken vaak hun gezicht wit en hun ogen donker, zodat ze eruit zien als een skelet. Ook in Nederland wordt dit feest, in een commerciëlere vorm, soms gevierd.

Dit is natuurlijk nog maar een kleine greep van de vele manieren waarop mensen rouwen en afscheid nemen van hun overleden geliefden. 

Wat voor bijzondere uitvaartrituelen ben jij tegengekomen? Deel het in de reacties:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Members